Industrie
Je Leest nu
Steam
0

Steam

door Rick de Vries27 augustus, 2012

Steam is opgericht op 12 september 2003 door Valve Corporation en is een digitaal distributie, multiplayer en communicatie platform.

Het bedrijf zorgt voor de distributie van games, dit zowel van grote bedrijven als de kleine ontwikkelaar. De software regelt ook communicatie middelen voor gebruikers zoals de chat-functie en het praten tijdens het spelen optie. Daarnaast zorgt het ook voor de geautomatiseerde updates van de gedownloade games van de gebruiker. Rond het begin van 2012 waren er ruim 1500 games beschikbaar en waren er 40 miljoen actieve gebruikers.

Het ontstaan

Steam is ontstaan zoals vele dingen doordat er een probleem was. Het probleem was het uitbrengen van updates voor bijv. de game Counter-Strike (het gaat om het online gedeelte).  Het probleem was tijdens de update dat een groot gedeelte van de online-gamers het spel dat ze van Valve wilden spelen niet konden spelen. Gabe Newell heeft zich een paar maanden met het project bezig gehouden, dit was tijdens de ontwikkeling van Half-Life 2, rond de periode 2002.
Het idee was om beter piraterij en valsspelers (cheaters) tegen te gaan. Nog vele malen belangrijker was het geautomatiseerde update systeem. De eerste stap was meteen al een tegenvaller. Valve wou het werk graag uitbesteden en is langs bedrijven zoals Yahoo! en Microsoft (waar Newell voorheen werkte) gegaan. Zij gingen allemaal niet akkoord, exacte motieven zijn onbekend.

Valve introduceert Steam

Valve besloot toen om het zelf te ontwikkelen. Dit project werd later bekend als Steam en stond voorheen bekend als Grid en Gazelle. Op 22 maart 2002 is het officieel onthuld tijdens de GDC (Game Developers Conference) op dat moment werd het duidelijk dat het om een digitaal distributiebedrijf ging.

In dat zelfde jaar rond de beta periode van Counter-Strike 1.6 kon het getest worden. Wegens te veel gebruikers op het zelfde moment vloog de website eruit.

In 2004 werd het World Opponent Network van Sierra Entertainment vervangen door Steam. Nu het probleem was opgelost kon Gabe Newell zich gaan focussen op ontwikkelaars en het daarbij onderhandelen, met andere woorden Steam moest op de kaart worden gezet. In 2007 kwamen pas de echte grote namen zoals Eidos en Capcom bij Steam. Games zoals Call of Duty, S.T.A.L.K.E.R. en BioShock hebben Steam echt op de kaart gezet, The Orange Box heeft er zeker ook aan bijgedragen. Dit maakt Steam niet alleen succesvol maar ook winstgevend. De kosten van het traditioneel uit brengen liggen namelijk hoger dan het online verkopen, denk hierbij aan het maken van de CD/DVD/Blu-Ray en het plastic doosje en alle andere 3e partijen die ook betaald moeten worden (al is dit niet altijd het geval).

Nadelen van het systeem

Steam laat het toe dat ontwikkelaars en uitgevers zelf de prijs veranderen en kunnen de game restricties opleggen waar het wel en niet mag worden uitgegeven. Dit kan ongunstig voor de consument zijn en in sommige gevallen is die zelfs goedkoper uit in de fysieke winkel ondanks de kosten van alle 3e partijen.

Het kan ook zijn dat games een regio-lock hebben, dit doet Steam omdat in bepaalde gebieden games goedkoper zijn dan andere. Het is dan niet mogelijk om de game buiten dat gebied te spelen.

Het laatste punt is vooral nadelig voor Europeanen. Steam selecteert automatisch het betaalmiddel van de omgeving waarin je je bevindt. Dit kunnen Euro’s, Dollars, Roebels (Russisch) of de Britse pond zijn. De Europese gebruikers betalen meer voor hun game dan mensen die in Dollars betalen. Hier is nogal wat ophef over geweest.

Over de Auteur
Rick de Vries
Rick is de hoofdredacteur bij Gamemind en geniet van een absolute macht. Hij is opzoek naar de gedachten achter games en wat de invloed er van is. Deze passie beïnvloed zijn dagelijkse kijk op het leven en hij is er continue mee bezig. Naast games is hij geïnteresseerd in innovatieve ideeën, psychologie, sociologie en het luisteren en maken van muziek.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.