Industrie
Je Leest nu
Blizzard Entertainment
0

Blizzard Entertainment

door Rick de Vries25 augustus, 2012
Score
Bezoekers Score
Beoordeel
Algemene Kwaliteit
9.3
Technische Kwaliteit
8.8
Audio Gerelateerde Kwaliteit
8.5
Uitgebrachte Games
9.2
Innovatie
9.0
Bezoekers Score
Je hebt een beoordeling gegeven

Silicon & Synapse

De oprichters van Blizzard Entertainment Michael Morhaime, Allen Adham en Frank Pearce begonnen een jaar na het behalen van hun bachelor gradatie aan de UCLA (Universiteit van California, Los Angeles) met Blizzard Entertainment. In de eerste jaren lag de focus op voornamelijk ports, het overzetten van games naar een ander systeem. Dit waren (relatief) simpele dingen zoals het schaakspel Battle Chess 2: Chinese Chess maar ook ambiteuze projecten zoals The Lord of The Rings.

De originele naam

[pullquote_right]…jaren fraude had gepleegd hierdoor verloor het bedrijf…[/pullquote_right]De daarop volgende jaren werden er nog games gemaakt zoals Rock n’Roll Racing en The Lost Viking. In 1994 kwam het bedrijf in bezit van Davidson & Associates voor een kleine 7 miljoen dollar (6,75 miljoen dollar). De naam werd veranderd naar Chaos Studios, alleen dit was van korte duur omdat er al een bedrijf bestond onder dezelfde naam. Vandaar dat er een nieuwe naam werd bedacht. Dit is uiteindelijk de huidige geworden: Blizzard Entertainment Inc. Kort daarna kwam ook de definitieve doorbraak voor de ontwikkelaar met Warcraft: Orcs & Humans.

[hero heading=”Van gekocht naar verkocht” tagline=”van Blizzard naar Activision”]

Twee jaar na Davidson & Associates kwam het alweer in iemand anders handen.Het bedrijf CUC International (van origine een shopping service) had Davidson & Associates  overgenomen en daarmee ook Blizzard Entertainment (ook werd Sierra On-line overgenomen). Een jaar later fuseerde CUC met HFS een bedrijf dat in de hotel, auto en huizen handel zit.

Het gefuseerde bedrijf stond nu bekend onder de naam Cendant Corporation en was de nieuwe eigenaar. Het bleek dat CUC jaren fraude had gepleegd hierdoor verloor het bedrijf ontzettend veel geld en moest er gesneden worden. De hele consumenten Software sectie werd verkocht, dit hield in Sierra On-line maar Blizzard was hier ook onderdeel van. Uiteindelijk kwam het pakket in handen van de Franse uitgever Havas in 1998. De eigenaar van Blizzard werd in dat zelfde jaar overgenomen door Vivendi. Uiteindelijk is Vivendi Games gefuseerd met Activision en werd Blizzard: Activision Blizzard. Dit was in het jaar 2008.

[/hero]

Diablo, Warcraft en StarCraft

Blizzard Entertainment kent eigenlijk drie grote lijnen. Dit zijn Diablo, Warcraft en Starcraft in willekeurige volgorde. Om dit artikel leesbaar te houden verdelen we ze alle drie onder in drie tabbladen. Dit vanzelfsprekend onder hun eigen naam. Eerdere titels hebben in onze ogen een te kleine rol gespeeld en deze drie steken er naar onzes inziens bovenuit. We proberen wel steeds de verbinding te zoeken van voorgaande games en daar de invloed van.

In 1996 nam Blizzard Entertainment het bedrijf Condor Games over die al enige tijd aan Diablo voor Blizzard werkte. De naam Condor Games werd veranderd naar Blizzard North en sindsdien werkt de studio aan de Diablo serie voor Blizzard Entertainment.

Het eerste deel

De eerste Diablo werd op 31 december uitgeven voor Windows (op MAC één dag eerder). Het duistere Aktie RPG avontuur vind plaats in het fictieve Koningrijk van Khanduras. De speler neemt de vorm aan van een held om de Lord of Terror te verslaan, wat neer komt op Diablo. Hiervoor moeten vele kerkers getrotseerd worden.

Het origineel kent drie classes: Warrior, Rogue en Sorcerer. In de uitbreiding Hellfire kwam The Monk erbij. Ook waren de The Bard en Barbarian later speelbaar.

De serie wordt gekenmerkt door het verslavende deel, de kille en donkere sfeer, grootse variatie, muziek en de mogelijk om het te blijven spelen, anders gezegd het replaygehalte. Niet voor niets heeft deze game ontzettend goede recensies gekregen!

Diablo II

Een vervolg kon niet uitblijven en in juli 2000 was het zover. Het tweede deel kende meer variatie op het gebied van level design. Ook is het een periode de snelst verkopende game ooit geweest, met één miljoen verkochte exemplaren in de eerste twee weken. Afgaand op recensies was de game iets minder dan zijn voorganger.

Diablo III

Het meest recente deel heeft lang op zich laten wachten omdat het pas in 2012 werd uitgeven. Wel heeft het op de eerste dag een nieuwe record gevestigd door binnen 24 uur 3,5 miljoen PC exemplaren te verkopen. Het verhaal speelt zich 20 jaar na Diablo II af, iets wat de fans ook echt zo voelen bij wijze van spreken. Blizzard is erg trouw aan het oude principe gebleven wat betreft de spelelementen (Witch Docter, Wizard en Demon Hunter kunnen teruggekoppeld worden afgaande op eigenschappen, ook missen er wat Diablo II classes dit tot spijt van de fans). Nieuwe technische dingen zijn het constant vereiste van verbinding met het internet en de Auction House wat in houdt dat je virtuele items kunt kopen en verkopen. Hier wordt al fors geld mee verdiend door de hardcore gamers, ironisch genoeg werkt de Hardcore mode niet met de Auction house.

Wie Warcraft zegt zal al snel denken aan World of Warcraft en als je het aan iemand op straat vraagt wordt er aan dikke, luie en verslaafde nerds gedacht. Of dit waar of niet is doet er nu even niet toe. Warcraft is meer dan alleen een MMORPG (massively multiplayer online role-playing game).

Als we de serie uitvoerig bekijken kunnen we spreken van vier sectoren die allemaal in de wereld van Azeroth zich afspelen. Het is fantasie game, en nog specifieker volgens de termen High Fantasy. In het begin werd de focus gelegd op de mensen van de Eastern Kingdoms gelegd die een oorlog aangingen tegen de Orcisch Horde die via de een Donkere portaal (dark portal) binnen kwamen. Dit is meteen de eerste sector van Warcraft.

De allereerste uit de serie is Orcs & Humans die in 1994 uitkwam op de PC in het MS-DOS tijdperk. Het ging om een RTS (real-time strategy) game die als één van de eersten een multiplayer had. Het bijzondere aan deze game is niet het enorme succes qua verkopen en recensies maar de invloed die het heeft gehad op de latere RTS markt. Het innovatieve missie ontwerp en bepaalde gameplay elementen zijn het fundament van een aantal nieuwe RTS games geworden.

In 1995 kwam  het tweede deel van Warcraft uit (een jaar later ook in Europa, en nog een jaar later voor Saturn en PSX). In tegenstelling tot zijn voorganger wat eigenlijk een low-budget ontwikkeling was kon Blizzard het iets anders aanpakken vanwege het succes van deel één. Er werden duurdere krachten aangenomen en er was meer tijd. Ook werd het na verloop van tijd mogelijk om via Kali (een IPX netwerk emulator waarmee moderne verbindingen konden worden aangemaakt via TCP/IP) vrij eenvoudig om online te gamen. Dit was een ware revolutie voor Blizzard en het is voor deze game ontzettend veel gebruikt. Al met al werd de game gemiddeld nog beter dan zijn voorganger ontvangen!

Deze game kwam in 2002 uit voor het westen en een jaartje later voor Japan. Dit deel bracht niet de vernieuwing mee wat de vorige delen wel in zekere mate deden (met name deel 1). Echter deed Blizzard hier iets nieuws het combineren van een andere game die ze ontwikkelden. Zo werden onderdelen van Starcraft gecombineerd wat resulteerde in een game dat op alle vlakken nagenoeg perfect is. Ook interessant was de Warcraft III World Editor waardoor levels gemaakt konden worden. Er werd zefls een speciale collectors editie uitgegeven, met een artbook en een DVD met daarop beelden van de game enz.

Het vierde deel dat op 23 november 2004 werd uitgegeven (10 jarig bestaan van het universum) is in de gamewereld iets heel speciaals. Blizzard is er in geslaagd om grootschalig een MMORPG te introduceren dat ontzettend veel succes heeft en in zijn soort vernieuwend is als we kijken naar de sociale ontwikkeling dat het teweeg gebracht heeft. Het was niet vernieuwend afgaand op gameplay alleen de uitvoering is exceptioneel goed. Alles wat Blizzard geleerd heeft zit ook echt in de game. Omdat dit een pagina over Blizzard is gaan we er niet al te diep op in. Al vindt Gamemind de sociale factoren ervan reuze interessant, we houden ons in!

Feit: de vrouw uit The Lost Vikings (de eerste Blizzard game) die de drie personages terughaalt zodra ze gestorven zijn heeft als inspiratie gediend van de vrouwelijke geest in World of Warcraft die personages hun of haar leven terug geeft.

Als laatste hebben we misschien de wat onbekendere voor de meesten, al is dit er in de recensies niet aan af te zien. StarCraft  werd voor het eerst uitgeven in 1998 en er is ongeveer drie jaar ontwikkeltijd aan voorbij gegaan.

Starcraft is een (militaire) Science-fiction RTS game dat zich afspeelt in de 26e eeuw waar drie dominante rassen voor een gedeelte in de melkweg dat bekend staat als Koprulu Sector strijden. De drie rassen hebben elk een strategisch voordeel. Zo zijn er de menselijke Terrans die verbannen van Aarde zijn en zich aan elke situatie goed kunnen aanpassen, de Zerg een soort insect achtige alien die streeft naar genetische perfectie dit ten nadele van andere rassen en als laatste zijn er de Protoss een mensachtig ras met zeer geavanceerde technologie.

Commercie

Na de uitgave is er een hele lijn met actie-figuren, novels en meer commerciële lijnen gelanceerd. Het bijzondere van bepaalde dingen is de kwaliteit, waarbij meestal snel geld verdienen wordt geprefereerd door bedrijven zijn de producten en met name de romans van bijzondere kwaliteit. Met name in Zuid-Korea is Starcraft als een bom ingeslagen, dit geheel onverwacht.[/toggle_box]

Deel 2

In 2010 verscheen deel 2 van de Starcraft serie die net zoals bijna elke Blizzard game ontzettend goed werd ontvangen wel was er wat kritiek op missen van elementen uit het eerste deel. Ook zijn het instapniveau was hoger liggen dan het vorige deel als je optimaal wilt profiteren van de nieuwe dingen, dit zijn echter de woorden van andere recensenten (Gamemind kan hier niet goed over oordelen).

BlizzCon

Blizzard heeft ook een conventie in het leven geroepen onder de naam BlizzCon. Hier kunnen de fans hun favoriete serie bekijken en hun passie delen met andere fans van de Blizzard games. Ook zijn er elk jaar weer unieke dingen zoals aankondigingen van nieuwe games, previews, goodies of je kunt vragen stellen aan de makers. Meer over de BlizzCon valt te lezen op de officiële pagina!

Over de Auteur
Rick de Vries
Rick is de hoofdredacteur bij Gamemind en geniet van een absolute macht. Hij is opzoek naar de gedachten achter games en wat de invloed er van is. Deze passie beïnvloed zijn dagelijkse kijk op het leven en hij is er continue mee bezig. Naast games is hij geïnteresseerd in innovatieve ideeën, psychologie, sociologie en het luisteren en maken van muziek.

Laat een reactie achter

Algemene Kwaliteit
Technische Kwaliteit
Audio Gerelateerde Kwaliteit
Uitgebrachte Games
Innovatie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.