Bioware
Het begin
De oprichters van Bioware waren tijdens hun studie jaren actief op de Universiteit van Alberta. Voor hun opleiding hebben ze bepaalde dingen geprogrammeerd en dit resulteerde ook in een nieuwe hobby. Namelijk het ontwikkelen van videogames. Wegens succes op het medische gebied kregen de drie voldoende geld om een eigen bedrijf te starten, dat bedrijf kennen we ook wel als Bioware.
De eerste game: Shatterd Steel
De eerste game die Bioware zou gaan ontwikkelen zou Shatterd Steel heten. Het ging om een Mecha simulatie game, en kan getypeerd worden als een soort van pilot voor Bioware. De game werd destijds geprezen vanwege de mogelijkheid om de omgeving kapot te maken door de speler.
Dit fenomeen kennen we onder de Engelse term(en): destructible environment (ook wel terrain deformation). Dat de game potentie had bleek al vooraf omdat zeven van de tien uitgevers waar contact mee was opgenomen een bod hadden gedaan. Op 30 september 1996 werd de game uitgeven door Interplay. Het werd redelijk ontvangen door de critici en een vervolg was al in de planning. Dit vervolg is er tot op de dag van vandaag niet gekomen.
RPG tijdperk
De daarop volgende game(s) zijn het watermerk voor Bioware geworden, het Role Playing Game tijdperk. Met een andere visie en misschien zelfs wat conservatief vanwege het oude bordspel idee gingen ze een demo maken. De demo die onder de naam Battleground: Infinity bekend staat sloeg aan bij de uitgever van hun eerdere game. Interplay vond de game uitermate geschikt voor de licentie Dungeons & Dragons.
Na jaren van ontwikkeling was er de geboorte van een nieuwe game, geen nieuwe zoon voor Dungeons & Dragons maar een stiefzoon genaamd: Baldur’s Gate. De game draaide op de Infinity Engine en werd op 30 november 1998 uitgeven door Interplay en Black Isle Studios. De game werd ontzettend goed ontvangen en er werd zelfs van een nieuwe standaard gesproken. Ook werd de game regelmatig naast Diablo gelegd die iets eerder uitkwam en ook ontzettend goed ontvangen werd. Sommigen noemen deze twee games ook wel de redders van het RPG genre in die tijd.
Splitsing van de Bioware oprichters
Dat Baldur’s Gate een succes was is geen twijfel over mogelijk, echter liep het intern iets minder goed. De ontwikkeling heeft drie jaar geduurd alleen wat velen niet meer weten is het feit dat de Bioware oprichters Muzyka, Zeschuck en Yip nog steeds bezig waren met hun medische onderzoeken, specifiek medicijnen. Dit hebben ze in de eerste twee jaar gecombineerd alleen in het laatste jaar was dit qua tijd niet meer mogelijk dit heeft geleid tot een splitsing van het originele team. Augustine Yip ging verder met het medische onderzoek en stopte met de ontwikkeling van Baldurs’s Gate. Muzyka en Zeschuck deden het tegenovergestelde en stopten al hun tijd in het project. Het hectische jaar voor de laatste twee bleek niet onverdienstelijk want de game werd goed ontvangen. Een nieuwe kracht die ook erg belangrijk was tijdens de ontwikkeling was James Ohlen, de designer van de game in die tijd. Daarvoor was hij betrokken bij de demo Shatterd Steel, dit deeltijds latere projecten zijn wel volledig door hem ingevuld.
Financiële tekorten en de gevolgen
Na wat ervaring te hebben opgedaan met de consoles (de game MDK2, van origine Shiny Entertainment) ging het weer terug naar het oude vertrouwde nest. Deel twee van Baldur’s Gate was in 2000 een feit. Net als zijn voorganger werden er opnieuw twee miljoen exemplaren verkocht echter was dit gek genoeg niet genoeg om financieel veilig te zijn. Als eerste viel Interplay Entertainment weg, deze was zo goed als failliet (ze hebben het uiteindelijk wel gered, en vandaag de dag werkt er nog een handje vol mensen). Bioware moest vanaf dat moment op zoek naar een andere uitgever en kwam uit bij Infogrames (wat later Atari werd).
Door het wegvallen van Interplay kwamen er ook problemen met de licenties. Neverwinter Nights was de game die gelicenseerd was door Interplay, alleen Infogrames (Atari) had de rechten niet om het uit te brengen. Uiteindelijk heeft Bioware de Dungeons & Dragons licentie aan Atari verkocht.De game is toen uitgebracht door Infogrames/Atari. Bioware heeft daarna haar uitgevers verbreed en heeft met LucasArts en Microsoft samengewerkt, door deze samenwerking zijn er twee Star Wars games ontwikkeld (bij Star Wars: Jade Empire zijn er meer uitgevers betrokken dan alleen Microsoft).
Hoe Bioware onderdeel van Electronic Arts werd
Eind 2005 werd het duidelijk dat Bioware ging fuseren met oud Activision leden die hun eigen studio hadden opgericht, namelijk Pandemic Studios (makers van Star Wars: The Clone Wars en Dark Reign 2). Dit werd financieel ondersteund door Elevation Partners ( een Private equity. Anders gezegd een groep met investeerders dat buiten de aandelenbeurs fungeert en niet-beursgenoteerde bedrijven financiert) dat investeert in intellectuele eigendommen. Er werd een investering van 300 miljoen dollar gedaan, wat Bioware meteen één van de grootste onafhankelijke ontwikkelaars ter wereld maakte!
Op 11 oktober 2007 maakte EA bekend dat het een overeenkomst had gesloten met Elevation Partners, georganiseerd als VG Holding Corp. Voor 860 miljoen dollar is VG Holding Corp volledig in handen gekomen van EA en daarmee de nieuwe eigenaar van Bioware geworden. Bioware mocht onder het zelfde label blijven doorgaan. Een maand later werd de eerste game gelanceerd: Mass Effect. Hierna heeft Bioware een Sonic game gemaakt en heeft zich verbreed op het gebied van Role Playing games met bijv. Dragons Age. Ook is een heuse Star Wars MMORPG gemaakt die de strijd aan moet gaan met het wel bekende World of Warcraft van Blizzard. Het gaat hier om Star Wars: The Old Republic, wat in de eerste maanden van de release nog niet zo gesmeerd liep qua spelers, hierdoor is de game ook ‘gratis’ geworden. Dit houdt in dat je eerste gedeelte (aantal levels) gratis kunt spelen. Hiermee zouden er meer spelers in het spel moeten komen.
Oprichters stoppen ermee en verlaten Bioware
In september 2012 besluiten de overgebleven oprichters van Bioware het eerdere besluit van Yip ook te volgen. Ze verlaten het team omdat de passie ontbreekt die ze tijdens het begin hadden. Na 17 jaar zich te hebben ingezet in de wereld van games gaan ze op zoek naar andere passies. Zeschuk gaat aan de slag met een korte online documentaire over het werk van bierbrouwers en Muzyka gaat zich bezig houden met sociale kwesties zoals het zorgstelsel en het dierenrecht.
Laat een reactie achter