Games
Je Leest nu
Pokemon X & Y – Ontdek de Kalos regio
1
Review

Pokemon X & Y – Ontdek de Kalos regio

door 15 oktober, 2013
Positief

3D wereld is mooi vormgegeven, composities zijn opnieuw erg goed, verhaal verloopt soepeler, gevechtssysteem is opnieuw en succesvol hervormd, toegankelijker Pokemon trainen, direct Pokemon uit de eerste generatie vangbaar

Negatief

Navigeren op Pokemon (berijden) zelf door gebieden is onhandig, na het verslaan van de Elite Four is er minder te doen dan voorgaande delen, Team Flare is niet zo'n interessante vijand

Score
Onze Score
Bezoekers Score
Beoordeel
Technische Kwaliteit
9.0
10
Audio Gerelateerde Kwaliteit
9.5
9.5
Algemene Spelervaring
9.0
10
Game Design
9.0
10
Gameplay
9.0
10
In een notendop

Pokemon X & Y zijn erg goede games die een rijk avontuur met zich mee brengen. Verhaaltechnisch is het weer cliché en zul je weinig nieuws aan de horizon ontdekken. Het nieuwe type Fairy en de herverdeling van de aanvallen maakt het voor nieuwe en doorgewinterde spelers een leuke uitdaging waar vele uren in gestopt kunnen worden. In zijn geheel een erg sterke game met iconische muziek.

9.1
Onze Score
9.9
Bezoekers Score
Je hebt een beoordeling gegeven

Zoals bij (bijna) alle Pokemon games verschijnen er twee edities en zo ook weer bij deze nieuwe games, met waarschijnlijk nog een derde in het verschiet. Pokemon X en Pokemon Y zijn de eerste Pokemon games die voor de Nintendo 3DS uitkomen en vanzelfsprekend niet meer op de oude DS generatie valt te spelen, wel op de recent verschenen 2DS!

De Pokemon games zijn door de jaren heen uitgegroeid tot een stabiele serie en één van de beste merken binnen Nintendo. Naast de games is er een televisieserie, zijn er speelkaarten en is er een manga-serie. De games kenmerken zich door een lineair avontuur wat opnieuw van toepassing is voor de laatste games.

Pokemon X Y GeslachtHet Begin

De speler zal te maken krijgen met een hoop keuzes op visueel gebied, zo is er voor de eerste keer de mogelijkheid om je karakter aan te passen. Zo kun je de kleding van je karakter aanpassen maar ook huidskleur en je haar. Niet nieuw, is de keuze of je met een vrouwelijke of mannelijke protagonist wilt spelen. Tijdens het begin van beide games, die in essentie hetzelfde zijn (hier later meer over), krijg je de keuze om je naam, geslachtstype en drie voorgeprogrammeerde uiterlijkheden te kiezen. De opzet hiervan is soortgelijk als bij de vorige games waarbij de regionale professor je als het ware door de opties leidt.

Eerste stapjes

Zoals bijna elke Pokemon game begint zul je je eerste stapjes in je eigen kamer zetten. Wat meteen zal opvallen, voor diegenen die de vorige games gespeeld hebben, is de mogelijkheid om nu echt op de stoel te zitten. Kleine aanpassen wat eigenlijk weinig toevoegt maar zeker geen kwaad kan als aanvulling.

Stoel Pokemon Y X

Verder is er de bekende Nintendo console in de kamer te zien, deze is uiteraard prominent aanwezig. Voor de spiegel die ook in je kamer staat kun je je omkleden. Als je naar beneden gaat zul je de moeder van de speler tegenkomen, deze zal de nieuwe spelers van Pokemon wat uitleg geven. De vragen kunnen met ‘ja’ of ‘nee’ worden beantwoordt, toch wordt er bij beide antwoorden een soortgelijke uitleg gegeven. Je moeder in de game had traditiegetrouw geen bed, deze traditie is verbroken en de ontwikkelaar Game Freak vond het kennelijk tijd dat je je eigen bed kreeg…

Eenmaal buiten krijg je te maken met je vrienden die je af en toe begeleiden bij je avontuur. Deze vrienden geven je je eerste Pokemon, dus niet de professor zoals gewoonlijk is. Na je keuze van je allereerste Pokemon zul je een gevecht aangaan tegen één van je vrienden. Je tegenstander zal niet langer de Pokemon hebben die een type voordeel tegenover jouw Pokemon heeft. De drie Pokemon die je kunt kiezen zijn Froakie de water Pokemon, Fennekin als vuur type en Chespin als de overgebleven gras starter. Bij het kiezen van Fennekin zal je tegenstander Chespin kiezen welke zwak is tegen het vuur type. Kies je Froakie dan zal je tegenstander voor Fennekin kiezen. Anders dan bij voorgaande games zal de starter ook een type gerelateerde aanval hebben, ember voor Fennekon, watergun voor Froakie en vine whip voor Chespin. Deze aanvallen geven in je gevecht tegen je eerste tegenstander een oneerlijk voordeel.

Starter Pokemon Kalos

Doel van de game

Het doel van deze games zijn het verslaan van de Elite Four en uiteindelijk de Champion te verslaan. Hiervoor zijn maar liefst acht gymbadges nodig, voor het verkrijgen van die badges moet je de Gym Leader verslaan die gespecialiseerd is in een bepaalde type. Bij de eerste gyms kent het spel een wat trager tempo, dit zal later beter worden. Pokemon-X-Y-Screen-6Naast het verslaan van de gyms en de allerbeste Pokemon trainer ooit worden is er ook nog de mogelijkheid om alle Pokemons te verslaan. Bij het verkrijgen van je Pokemon is dit min of meer ook de aanleiding voor je avontuur door de regio Kalos.

De nieuwe elementen in deze Pokemon games zijn voornamelijk visueel. Game Freak had als opdracht om schoonheid te tonen, hiervoor is het team apart naar Parijs afgereisd en heeft het inspiratie opgedaan wat ook terug te zien is in de games zelf. Zo is de Eiffeltoren duidelijk te zien als inspiratie voor een bepaald gebouw. De wereld is weliswaar in 3D gerenderd maar maakt geen gebruik van het 3D effect van de Nintendo 3DS zelf (wel in gevechten). Dit zie ik niet als een nadeel en heb ik dan ook niet negatief gewogen in het eindoordeel.

Nieuwe Elementen

Een grote verandering met de voorgaande games is dat er een nieuw Pokemon Type is bijgekomen! Het Fairy type is geïntroduceerd en is sterk tegen het Dragon type. Oude Pokemon zoals bijv. Togepi, Marill of Jigglypuff hebben dit type geadopteerd. Uiteraard zijn er ook vele nieuwe Pokemon toegevoegd. Helaas minder dan in de voorgaande games, zo zijn er 69 Pokemon die nog niet eerder voorkwamen. Deze 69 Pokemon worden aangevuld met Pokemon uit eerdere generaties. Ook zijn er nu Mega Evoluties van Pokemon uit eerdere generaties. De Pokemon zijn niet hetzelfde in de games. In Pokemon X zijn andere Pokemon te vinden dan in Pokemon Y. Zo is er in de ene game een Pinser en de andere een Heracross. Deze verschillen zijn de basis van de Pokemon games en moeten ruilacties in gang zetten.

Mega Pokemon

megaheraDe Mega Pokemon zijn voor nu nog enkel Pokemon uit eerdere generaties en ze dienen als een andere dimensie in een Pokemongevecht. De verandering vindt plaats doordat een Pokemon een bepaalde unieke steen vasthoudt en jij kunt met een bepaald voorwerp een tijdelijk evolutie bewerkstelligen. Deze bijzondere evolutie zal enkel in het gevecht kunnen en na het gevecht worden de Pokemon weer zoals ze in een eerder stadium waren. megapinsirDeze evolutie is geldig voor één Pokemon per gevecht, meerdere Mega Pokemon in een gevecht zijn niet mogelijk! Het voordeel van de Mega Pokemon zijn dat ze op bepaalde gebieden sterker worden en een andere eigenschap krijgen in combinatie met een ander type, dit laatste is niet voor elke Pokemon van toepassing!

Trainen en gevechten

Het trainen en de gevechten in Pokemon X & Y gaat iets anders dan voorheen. Visueel ziet het er spectaculair uit en je vecht in de omgeving waarin je je bevindt. Bij het vangen van Pokemon zul je nu ook ervaring (EXP) opdoen. Later kun je ook gelijkmatig je team op een hoger niveau krijgen zonder dat ze hoeven te vechten. Dit gebeurt gelijkmatig waardoor je een team krijgt die je meer kunt gebruiken zonder dat je er één hebt die alles voor je doet. Aanvullend kun je nu beter je Pokemon sturen in mini games. De zogenaamde EV punten zijn nu beter te overzien. Doe je veel met je Pokemon, dus aandacht geven, dan zal die ook sterker voor je gaan vechten. Dit is erg uitgebreid maar kan al gauw eentonig worden.

Froakie Bubble

De gevechten zijn dynamischer door het nieuwe systeem waarbij bepaalde aanvallen zwakker zijn geworden zoals fireblast. Dit en het nieuwe Fairy type maken de gevechten op zijn tijd uitdagend.

[hero heading=”Afsluitend” tagline=”Op sommige punten bijna perfect”]pokemon_boxartVanwege een wijziging in ons reviewbeleid laten we het hierbij. Als afsluiting wil ik nog benoemen dat de muziek in deze game opnieuw erg sterk is zoals we dat uit de vorige games kennen. Een grote teleurstelling is waarschijnlijk dat je niet je Pokemon achter je aan kunt laten lopen, al kun je wel op sommige Pokemon rijden door de omgeving. De navigatie hiervan is niet zo sterk maar voldoet. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het skeeleren, wat wel erg snel is, maar vergt enige gewenning. Zoals altijd, wil je meer content zien, deel het en laat ons zien dat er genoeg interesse is! Vragen of suggesties kunnen in de comments of via de mail gesteld worden. Gotta Catch ‘Em All![/hero]

Over de Auteur
Rick de Vries
Rick is de hoofdredacteur bij Gamemind en geniet van een absolute macht. Hij is opzoek naar de gedachten achter games en wat de invloed er van is. Deze passie beïnvloed zijn dagelijkse kijk op het leven en hij is er continue mee bezig. Naast games is hij geïnteresseerd in innovatieve ideeën, psychologie, sociologie en het luisteren en maken van muziek.

Laat een reactie achter

Technische Kwaliteit
Audio Gerelateerde Kwaliteit
Algemene Spelervaring
Game Design
Gameplay

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.