Games
Je Leest nu
Gateway 3DS Flashcard – Vaarwel regio-lock
8

Gateway 3DS Flashcard – Vaarwel regio-lock

door Rick de Vries17 januari, 2014

Een flashcard zal voor velen geen onbekend voorwerp zijn. Waarschijnlijk heeft Nintendo het woord intern verbannen en wordt je na uitspraak direct ontslagen. Nee, het heeft de Nintendo DS geen goeds gedaan. Ontwikkelaars gaven het ontwikkelen voor de DS op omdat de verkoopcijfers erg tegenvielen. Een klein kaartje waarmee je alle games af kunt spelen, simpel en niet al te duur. Het opzoeken van een zogenaamde rom, downloaden en naar het kaartje kopiëren. Het was mogelijk niet de intentie van de ontwikkelaar maar is wel degelijk de praktijk: het spelen van games die je niet in je bezit of voor betaalt hebt.

Gateway3DS-2

Al enige tijd is de Nintendo 3DS uit, dit in allerlei varianten. Het was lange tijd niet mogelijk om 3DS games op een flashcard af te spelen, dat moment is al even voorbij met de intrede van de Gateway flashcard.

Betekent dit de ondergang van de 3DS? Gaan meer mensen een 3DS of 2DS kopen en raken ze daarmee ook geïnteresseerd in de Wii U? Interessante vragen.

Waarom een review?

Het was een paar maanden geleden nog de vraag of we überhaupt aandacht aan dit product wilden geven. Vanwege ons goede contact met de ontwikkelaar en omdat ik er graag op een ander manier naar dit product wil kijken, is er besloten om een reviewexemplaar te behandelen. We verbinden aan deze review geen cijfer, daar gaat het in dit geval ook niet om. Het product is constant in ontwikkeling en heeft nog niet de potentie van de befaamde R4 kaartjes. Wij hebben de Gateway 2.0 versie geprobeerd.

De inhoud, vereisten en ervaring

gateway3ds

Het rode en het blauwe kaartje zitten verpakt in een blauw doosje

Het pakketje bestaat uit niet één maar twee flashcardjes. Het blauwe kaartje is bedoeld ter installatie en kan tevens DS roms afspelen. Het rode kaartje, dat ook de 3DS vorm heeft, is bedoeld voor 3DS games. Naast de kaartjes zijn er nog wat vereisten! Als eerste heb je een micro-SD kaartje nodig van 2GB (of meer), deze gaat in de Gateway kaartjes. Je hebt er trouwens maar één nodig, na de installatie kun je het micro-SD kaartje formatteren en opnieuw gebruiken. Ook heb je een gewoon SD (2GB of meer) kaartje nodig voor de back-up van je 3DS firmware. Als laatste heb je een 3DS nodig waar een bepaalde versie firmware opzit. Enkel 4.1 tot en met 4.5 functioneren, tot op de dag van vandaag, met de Gateway flashcard. Mijn eigen 3DS XL die op 7.0 draait is dus ongeschikt! Om die reden zul je opzoek moeten naar een geschikt model die wel de juiste firmware heeft. Na de installatie moet je telkens voor het spelen van de 3DS games je handheld in de Gateway modus zetten, dit is erg omslachtig. Ook is het niet mogelijk om meerdere 3DS games op een micro-SD kaatje te zetten. Je moet telkens 3DS games op je micro-SD kaartje zetten d.m.v. van een apart programma. Dit is geen standaard knip en plak werk en duurt enkele minuten.

Games spelen

Als alles gereed is en je 3DS game op het micro-SD kaartje staat moet je de 3DS in Gateway modus zetten en vervolgens kun je de game spelen. Alles werkt naar behoren, echter kun je het niet op de standaard manier opslaan. Om je voortgang op te slaan moet je de homebutton indrukken en vervolgens de ‘x’ knop gebruiken. Tevens werken niet alle games! Pokemon X & Y, naar mijns inziens de beste 3DS games van 2013, werken niet. Mogelijk in de toekomst.

Pokemon X & Y is vooralsnog niet te spelen met de Gateway Flashcard

Pokemon X & Y zijn vooralsnog niet te spelen met de Gateway Flashcard

[hero heading=”Gateway” tagline=”goed of slecht?”]

Nu is het de vraag waarom je de Gateway kaartjes moet gebruiken? Waarschijnlijk is het voor de meesten het gratis spelen van games. Het argument om je hele collectie op één kaartje te hebben gaat niet meer op, althans nog niet. Het grote voordeel van deze kaartjes is de mogelijkheid om regio-vrij games te kunnen spelen. Het komt vaak genoeg voor dat bepaalde games niet in onze regio verschijnen en om die reden kunnen ze niet gespeeld worden, hiervoor moet een 3DS gekocht worden die gekoppeld is aan de desbetreffende regio. Met de Gateway kaartjes kun je dus de zogenaamde regio-lock omzeilen. Wel komen deze kaartjes met een wat (te) hoog prijskaartje gezien de productiekosten.

[/hero]

[youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=on8wumiR0rg” hd=”1″]

Bedreiging industrie

Waarschijnlijk zal het in de huidige vorm niet zo gaan als met de R4 kaartjes op de Nintendo DS. Het product is nog altijd een mindere ervaring dan de normale ervaring. Het werkt omslachtig en de reden dat het niet op elke firmware versie werkt is goed nieuws voor Nintendo. Gateway zegt door te blijven met de ontwikkeling. We houden het in de gaten!

Over de Auteur
Rick de Vries
Rick is de hoofdredacteur bij Gamemind en geniet van een absolute macht. Hij is opzoek naar de gedachten achter games en wat de invloed er van is. Deze passie beïnvloed zijn dagelijkse kijk op het leven en hij is er continue mee bezig. Naast games is hij geïnteresseerd in innovatieve ideeën, psychologie, sociologie en het luisteren en maken van muziek.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.