Artikelen
Je Leest nu
Ethiek in Games: het ontstaan
0

Ethiek in Games: het ontstaan

door Rick de Vries18 januari, 2012

Alle keuzes die je in het leven maakt zijn beïnvloedt door de keuzes die je daarvoor hebt gemaakt. Keuzes maken is misschien wel het lastigste wat er bestaat! Toch krijgen we er elke dag mee te maken, zo heb je bijvoorbeeld net beslist om dit artikel te lezen. Heb je de juiste keuze gemaakt?

Filosofische vraagstukken

Ethische vragen stellen kan iedereen, en we zijn er in het dagelijkse leven ook genoeg mee bezig. In de politiek kan dit gaan over privacy of over het uitzetten van verwesterde allochtonen. Nederland kent de doodstraf niet meer, in Amerika is dit nog wel in gebruik. We kunnen ons zelf dan afvragen of de doodstraf nog wel bij deze tijd hoort, of het niet barbaars is? Maar laten we het eens van de andere kant bekijken. De gevangenissen in Amerika zitten overvol, het kost de overheid ontzettend veel geld en het is nu eenmaal goedkoper de gevangen in de elektriseerstoel te zetten. We hebben hier te maken met een afweging, in dit geval wat is belangrijker geld of het leven van een mens, crue gezegd.

Lachend spat het bloed alle kanten op

In games hebben we ook te maken met Ethiek. Toch gaan we ons compleet anders gedragen als we een game spelen, dat is eigenlijk best apart. Met afschuw kun je het ene moment naar het journaal zitten te kijken waar kleine kinderen als bommen worden gebruikt en burgers het slachtoffer zijn van hebzucht. En een half uur later zit je achter je PC of console met een grote grijns het na te spelen, onbewust. Zodra we aan het gamen zijn veranderd ons moraal, we passen ons aan de situatie aan. De mens is groot geworden met eigenlijk twee dingen geweld en denken. Twee tegenpolen kun je wel zeggen. Geweld zit in iedereen, hoe graag je dat ook niet wilt, het is nu eenmaal wat we zijn. Ons denkvermogen houdt dit

Zodra we aan het gamen zijn veranderd ons moraal, we passen ons aan de situatie aan. De mens is groot geworden met eigenlijk twee dingen geweld en denken.

gelukkig in toom. Onze drift naar geweld kan natuurlijk een logische verklaring zijn. Het zou kunnen dat onze hersenen terug gaan naar oermodus. We hebben het onderzocht en zijn met een mogelijke theorie gekomen.

Theorie

Onze theorie is gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken van Dr. David Servan-Schreiber en Damasio. We kunnen onze hersenen eigenlijk in twee gedeeltes verdelen het cognitieve brein, hiermee bedoel ik het bewuste gedeelte. Het deel waarmee we beslissingen maken en denken. Het tweede deel noemen we het emotionele brein, het onbewuste gedeelte. Het emotionele brein kunnen we ook wel het oude brein noemen. Tijdens het ontstaan van de mens hadden we alleen dit brein dat zich nu in het midden bevind. Het emotionele brein is voornamelijk ingesteld, om te overleven.  Met de jaren hebben we ook een nieuw gedeelte gecreëerd het nieuwe brein, de neocortex (Latijn voor nieuwe schors).

Het oude brein is vele malen simpeler dan het nieuwe, relatief gezien. Het oude brein functioneert nog primitief en is om die reden ook sneller dan het nieuwe. Een reflex wordt bijv. door het oude brein gestuurd, het nieuwe brein reageert niet eens. Het oude brein functioneert om je in leven te houden. Onze theorie gaat er vanuit dat het emotionele brein een situatie in games indirect als echt beschouwt. Het ontvangt prikkels en reageert zoals het altijd doet. Doordat wij gamers deze prikkels verwerken en omzetten in emoties krijgen wij het gevoel van angst of geluk. Door deze emoties reageren we anders op situaties. De andere wereld waarin we spelen is op dat moment de focus. Door de adrenaline en de signalen die we steeds krijgen van ons emotioneel brein schat ons cognitieve brein de situatie anders in. Afhankelijk van de vrijheid en het verhaal passen we onze ethische gedachten aan. Ook gaan we ons spiegelen naar de voorbeelden. Omdat we allemaal anders zijn reageren we emotioneel gezien ook anders. Daardoor zouden we volgens ons in games toch tot andere ethische opvattingen komen.

Over de Auteur
Rick de Vries
Rick is de hoofdredacteur bij Gamemind en geniet van een absolute macht. Hij is opzoek naar de gedachten achter games en wat de invloed er van is. Deze passie beïnvloed zijn dagelijkse kijk op het leven en hij is er continue mee bezig. Naast games is hij geïnteresseerd in innovatieve ideeën, psychologie, sociologie en het luisteren en maken van muziek.

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.